2019. május 14., kedd

Darren Dash - Midsummer's Bottom vélemény

A Szentivánéji álom minden évben megrendezésre kerül. A színészek szörnyűek és a közönség tagjai szinte soha nem látogatnak többször. Kivéve a...

a tündérek!

A játékban megnevezett tündérek kötelesek részt venni minden előadáson, egy olyan megállapodás kapcsán, melyet magával a huncut Shakespeare-el kötöttek.  

A 20. évfordulójuk előestéjén kísérlet történik ennek a megállapodás felbontására. Oberon és Puck káosz ügynököket  bérelnek fel, hogy beszivárogjanak a színészek soraiba, hogy mindenkit egymás ellen fordítsanak, a színfalak mögött és a mai napig szunnyadó kegyetlen helyzetekre alapozva. 

Ha a szikra egyszer belobban, mindenkivel végez egy szempillantás alatt, mely több mosollyal ér véget a végén, mint könnyel. Legalábbis, ez a terv...

Ez a komikus fantasy a Shakespeare szerelmeseihez szól, melyet káosz és a tündérek kísérnek végig az úton.

A legnyilvánvalóbb kérdés, szükséges e az eredeti mű ismerete eme könyv elolvasására? Igazából nem, mert a könyvnek saját hangja van. Ugyanakkor fennáll az a tény, hogy vannak finom utalások az eredeti könyvre, és a fejezetek nagy része az eredeti könyvből ered. 

A könyv kreatívan ötvözi a valós világot, a képzelet világával, ahol a tündéreket rabságba ejtette William Shakespeare versei. 400 éve ugyanazt kell eljátszani nekik. Zseniális jelenet, ahogy Puckot, a való életből bevonják ebbe az abszurdumba, és jelzi is a tündérek felé, hogy miért beszélnek ilyen furcsán (rímek)? 

Így van! A könyv felváltva íródik, könyv formátumban, de rímként is. Árnyalt vígjátékot adva a borasztóan eljátszott szerepeknek, ami a színházi előadásokon történnek. 

Összegezve, ez egy furcsa mese, a narratíva könnyedén ingadozik, és ahogyan Dash kaliberének szavaiból elvárható, a szereplők eléggé diszfunkcionális és túlnyomórészt bosszantó karakterek halmaza.A mű komoly monogámiáról szól, szinte minden színész diszfunkcionális párt alkot.

Azoknak ajánlom, akik szeretik a fantasy-t, valamint a sötét humort. 

Ha sorrendbe kéne rakni legjobban sikerült műveit a Darren Dash néven belül, akkor a következő sorrendet állítanám fel: An Other Place, Sunburn, The Evil and the Pure, Midsummer's Bottom.

Őszíntén számomra a könyv inkább csalódás volt, lehet a nehéz nyelvezete miatt is, mivel ezt a könyvet lehet a legnehezebben megérteni (An Other Place és Sunburn-t javaslom mindenkinek), de maga a történet sem jött át annyira nekem. Pedig ez Darren Shan/Darren Dash legfrisebb műve, hisz 1997 június 26 és 2018 április 13 között írta, Liam Fitzgerald borítójával. 

Hogy eljárt volna felette az idő? A Zom-B-nál ezt valóban tapasztalhattuk, de van még esély, hisz ha minden igaz, és remélhetőleg hamarosan hírt kaphatunk róla, de idén, 2019-ben egy újabb könyve jelenik meg Darren Dash név alatt, és jön egy új Darren Shan név alatt megjelenő könyve is, amit remélhetőleg a Móra is felfog kapni magyar kiadatásban.

Jó is lenne újra a Librinél várni reggel nyitásnál, leemelni a polcról az új, friss Darren Shan könyvünket... túl rég volt. 

A Midsummer's Bottom-öt az alábbi oldalakon lehet beszerezni:

Angol amazon oldal.

Német amazon oldal.

A korábbi Darren Dash kritikákat itt olvashatjátok:

An Other Place

Sunburn

The Evil and the Pure

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése