2019. február 23., szombat

Darren Dash - An Other Place vélemény

Készülj fel egy másik helyre... ahol az idő és tér sokkal máshogy működik... ahol a hold változtatja a színét és vadállatok futnak mindenfele... ahol fogakkal fizetsz és ahol a szeretet nem túl kifizetődő... ahol a kannibalizmus egy divat és a halottakat egyik-napról a másikra elfelejtik... ahol az idegen homoklakók a veszélyes időkben újjáépítenek mindent.  És mindezt egy sejtelmes Alkimista irányít.

Amikor Newman Riplan repülőútja egy rémálommá fordul, muszáj felfedeznie a meg nem nevezett várost, ahol a kiismerhetetlen terror a megszokott. Ahogy sodródik az első napja vége felé, az élete teljesen kiesik az irányítása alól, de a legnagyobb elmeháborodás és lelki nehézségek, csak mind ez után következnek. Ahogy kétségbeesetten keresi a kiutat, rájön, csak az őrültség tudja megválaszolni kérdéseit. A teljes átadás és elfogadás kínálhatja neki a reményt a szabaduláshoz. 

Egy sötét, disztópikus sci-fi könyv, mely teljesen kifacsarja az elmédet! 


Az An Other Place keményen indul. Amszterdam, piros lámpás negyed, utcai lányok és drogok. Darren teljesen letisztázta, hogy milyen korosztálynak is íródott ez a könyv, hasonlóan a Város trilógia nyitó jeleneténél, ahol megismerhettük a Kardinális piszkos ügyeit. 

Érdekesség: A könyvet 1998 február 6 és 2016 október 19 között írta. Sokkoló, hisz 1999-ben adta ki a Város trilógiát, és 2000-ben a Rémségek cirkuszát. 

A könyv hosszas repülőúttal folytatódik, ahol hirtelen minden megváltozik. Ahogy mi sem értjük az egészet, úgy, a főszereplőnk sem, hogy mi zajlik körülötte. A drog hatása lenne, amit bevett az út előtt? Vagy álom? A főszereplőnk átkerült egy másik világba, egy másik helyre. Az utasok viasszá váltak és henyélő névvel illetik őket ezek után.

A bevándorlási hivatalnál hiába kérdezi főszereplőnk, hol van, melyik városban, a kérdés mindig az: mit gondolsz, hol vagy? Ebben a világban nincsenek tükrök az autóban, és közlekedési lámpák, se rendszámtáblák, busz jelzőszámok, se utcanevek. Itt a henyélőket eszed meg az állatok helyett, az ő fogukkal fizetsz euró vagy font helyett, és a víz mellett a másik létező ital az ő agyuk. Minden a henyélők körül forog. A társadalom teljesen erre épült.

Az egész világ olyan, mintha Franz Kafka írta volna, mixelve az Eredet c. film világával. Olyan meghökkentő dolgokról beszél, mint a halál és az élet. Mi a valóság, és mi az illúzió. Mi a jelen? Mi az, hogy élet? Van e reinkarnáció és mi a tudat és a lélek. A dualizmus világában hogyan lehet elérni az olyan utópisztikus jövőképet, melyet még egy sci fi film/könyv sem vázolt még fel. A könyv borítója teljesen reprezentálja, hogy minden az ember elméjében és tudatában van, igazából semmi sem valóság. Számomra a legspiritualistább és transzcendensebb műről van szó, mely Darrentől egyszerűen sokkoló.

A főszereplőnk úgy tud kijutni ebből, ha egyáltalán nem akar kijutni. És egyáltalán kijut? És ha igen, hogyan és mit jelent a kijutás? Ezeket boncolgatja a könyv, miközben próbálja megkeresni az Alkemistát, ki talán segíthet rajta, hisz sok mindent ő irányít. Sokáig járja a végtelen várost, mígnem a végére érve az elejére ér. Úgy próbál beilleszkedni és pénzt (fogakat) keresni, hogy standup comedystának áll, hogy a saját világát bemutatva, azt a nevetség tárgyává tegye az ott élőknek.

És sok-sok megannyi oldalon keresztül furcsaságok, és egyre és egyre nagyobb őrültségek történnek a konklúzióig. Hogy érdemes-e elolvasni? Számomra a legnagyobb meglepetés volt ez a könyv, és a harmadik olyan Darren Dash könyv, mely kitudott bújni a Zom-B sorozat árnyékából. A könyv méltó a Rémségek cirkusza írójához, könnyen lekörözve a Város trilógia bármelyik részét, vagy az Árnyak asszonyát, de még a Koyasant is. A válasz: kötelező darab! Haragszom magamra, hogy ezt a remekművet eddig kihagytam, mert aki Darren rajongó, az a Dash könyvek által ismerheti meg igazán az író kreativitásának rejtett képességeit. 

Tehát kötelező darab!

Viszont csak angolul olvashatóak... 

Érdemes befektetni egy e-book olvasóba, hisz pár fontért/euróért már meg lehet szerezni a könyveket, kizárólag az amazon oldalán, egyenesen Darrentől.

Angol amazon oldal.

Német amazon oldal.

Sajnos a vártnál többet kell várni a Midsummer's Bottom kritikára, de addig is, aki lemaradt volna a Darren Dash véleményekről, az itt olvashatja el a korábbiakat:

The Evil and the Pure.

Sunburn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése