2019. március 19., kedd

Hol játszódnak a Darren Shan könyvek?

A márciusi Shanville Monthlyban egy érdekes téma került napvilágra, amit szerettünk volna átvenni a honlapra, valamint picit kiegészíteni egy kis kutatómunka segítségével.  

Februárban egy Twitter posztot osztott meg egy DS rajongó, amiben azt a kérdést vette fel, vajon merre lehetett a könyv szerint a Vámpírok Hegye. A Himalájánál? Amerika, esetleg Észak Európa? 

Nem igazán tudjuk, és az író pontosan ezt akarta elérni. Szándékosan homályossá tenni a Rémségek cirkusza történetét a helyszínek kapcsán. Hogy miért? A személy a saját környezetét szabja rá a könyvsorozatra, úgy érezze, ez mind-mind körülötte zajlik. 

Természetesen sokan elégedetlenkednek így is - A francba Shan, csak mond el hol van ez a hegy! De pontosan emiatt tudott ennyire működni ez a sorozat szerte a világon.

Démonvilág


Vannak könyvek, melyeket pontosabban be tudunk határolni. Ilyen a Démonvilág sorozat, mely főként Írországban játszódik. Ez a 4. könyv (Áldozat) részből derül ki, ahol megismerkedhetünk az 5. századbeli Beccel, és Grubs jelenkori idősíkját is összeköti a 6. kötetben (Végítélet). Ennek ellenére is is találhatóak fiktív helyszínek a sorozatban, mint a Vérfüred vagy Farkassziget. 







Evil and the Pure, Árnyak asszonya és a Zom-B

Az Árnyak asszonya egy különálló műve, mely szerintem a legerősebb cliffhangerrel záródik. A főhős (Ed) csupán ihletet jött gyűjteni legújabb horrorregényéhez a titokzatos Londonba, ám egy partin megismerkedve Deleenával, segít körbe mutatni a várost. Az Evil and the Pure London alvilágát mutatja be, zavarbaejtő részletességgel. 

A Zom-B sorozat - mely hazánkban sajnos mérsékelt siker követte -  szintúgy Londonban játszódik. Olyan híres nevezetességek is helyet kaptak a Zom-B Városban például, mint a Tate Modern, a Westminster apátság és a London Eye. De a Zom-B Gladiátorban előkerül a HMS Belfast hadihajó is!


 

Koyasan és Hagurosan

2002-ben látogatta meg először Japánt az író, ahol hatalmas fogadtatásban volt része. Japánban elsöprő sikert aratott a Vámpírkönyvek, nem hiába készült belőle külön manga is. Ez történt Tokióban. Ez után még 2x utazott az országba, és egyik utazásánál, szeretett volna látni egy kis szeletet a városon kívűl is. Így jutott el a szent hegyre, Hagurosanhoz. Innen kapta is rövid könyve is a címet. 

Koyasan hegyét 2005 januárjában látogatta meg, a második útján. Bejárták a japán kiadóval Kumano-t, Matsusaka-t és Nagoyát. De az út, Koyasannal kezdődött. Állítása szerint gyögyönrű hely, ókori templomokkal.



Larten Crepsley regényes története

Kapcsolódó képKéptalálat a következőre: „larten crepsley books”
A négy könyvet átívelő regénysorozatban megismerkedhetünk a XVIII. századi Anglia legsötétebb pillanataival, az embert nem kímélő Grönlanddal, és a szerelmesek városával, Párizzsal. Két borítót  hoztam el, ahol ezek a jelenetek meg is elevenednek. Teljesen érdekes, miszerint itt valós helyszínekkel kombinálta a Vámpírok Hegyét, míg a Vámpírkönyvekben semmilyen helyszín neve nem konkretizálódott. 





A vézna hóhér
Darren Karácsony alkalmából ellátogatott Jordániába, ahol is megszületett a könyv alapkoncepciója. Rum vádi sivatagos helyszíne, és Petra városa egy újabb löketet adott neki. 2003 márciusában kezdte el az első vázlatot, ahol is jordán helyekről nevezte el a karaktereket. A történet Makrashban játszódik, de egy fantasy verziójában. Saját politikát, történelmet, szociológiát, vallást kreált ennek a világnak, és csak ez után kezdett bele a fő nagy történetbe. Akit érdekel, Darren egy térképet is rajzolt a világról. 

Sunburn

Egyik könyve, melyet Darren Dash néven írt. Az író soha nem volt Bulgáriában. Gondolkozott, hogy a lektorálásnál elutazik, és átírja a könyvet ott, ahol szükséges lenne, de végül nem tette meg. Az internet által inspirálódott, és ezt nagyobb kihívásnak is vélte. Egy eseményen egy bolgár rajongója megerősítette, jobban el se tudta volna találni az ország feelingjét! 

Város trilógia és An Other place

Mindkettő könyve egy totális, ismeretlen Városról szólnak, melynek se nevét nem tudjuk igazán, se hogy hol helyezkedik el. E két város szimbolizálja az egész világot e két kötetben.  Fontos viszont kitérni, hogy az An Other Place tartalmaz létező helyszíneket is, mint Amszterdam és Marokkó.


Remélem tetszett az összeállításunk, és ha valamit kihagytunk volna, kérlek, írjátok meg kommentben! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése