2019. május 4., szombat

Darren Shan hazájában jártunk, Írországban!

Régi álom vált valóra, mikor is április végén 3,5 napot Írország fővárosában landoltunk, Dublinban, mely Darren Shan országa is egyben. Európa harmadik legnagyobb szigetén helyezkedik el, egyetlen egy szomszédos országa van, Észak-Írország, mely a UK része. Az országot 4,5 millió lakos található. 

Dublin leghíresebb nevezetessége a Guiness sörgyár.  Arthur Guiness apja sörfőzéssel foglalkozott a 18. században, ő volt az a személy, akitől tanulta a szakmát és saját vállalkozásba kezdett, mígnem 9000 évre kibérelte Dublinban azt a helyet, ami múzeumként is funkciónál. 




Dublinban picit több, mint fél millió lakos található, zömében írek. Elvileg a harmadik leglátogatottabb európai város, London és Párizs után. Nevének eredete nagyon érdekes, Dubh Linn magyarul annyit teszik, mint fekete tó. A Guiness sörgyár mellett a főbb látnivalók a Phoenix Park, Szent Patrik székesegyház, Samuel Beckett híd, a Trinity College, valamint a Dublinia, mely egy viking múzeum, ugyanis az 1000-es években viking kolónia is kapott helyet az ír fővárosban. Ki ne hagyjátok Dublin leghíresebb pubját, a Temple Bar-t! Sajnos zajos és sok a turista, de az ír zene kárpótol.


Utunkat az ország nyugati felébe vettük, ahol érintőlegesen megközelítettük Limericket is az autópályán keresztül. Itt él egyik kedvenc írónk, Darren Shan. Érdekesség, hogy 3 könyvesboltban is voltam, hogy láthassak egy könyvét Írországban, de sehol sem találtam egy könyvét sem. Így sajnos ez az élmény, elmaradt most. Limericktől nem messze fekszik A Moher-sziklák, mely 8 kilométer hosszan húzódó, gyakorlatilag függőleges sziklafal. Innen betekintést nyerhetünk az Atlanti-óceánra, hisz ez Európa vége (ha Izlandot nem nézzük). Innen már csak Amerika várja az utazókat, több ezer kilométerrel később.  A lunda nevezetű állat jellemző ezen a területen.
Utunkat Galwayben folytattuk, mielőtt visszatértünk volna Dublinba. Ez a kis kikötőváros az Atlanti-óceán partján található, a Corribb-folyó torkolatánál. Ez a város ihlette Ed Sherant is a Galway Girl zenéjének megírására.a középkorban a legforgalmasabb és leggazdagabb városok egyike volt, ahová a vikingek is betették a lábukat. 

Írország olyan, amilyennek gondolják az emberek. A fű zöldebb, mint bárhol máshol, az idő esős, de teret kap a napsütéses idő is, kelta zenével fűszerezve a kis utcácskákban és bárokban, visszaidézve a középkori érzetet, melyet az egyedi templomaik is ráerősítenek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése