2019. február 1., péntek

Hova tűnt Darren Shan?

Sziasztok!

2 év hosszú idő, és sajnos most nagyon megvárattunk titeket az információkkal, ami részben nekünk, részben az írónak köszönhető.

Rengeteg izgalmas hír jött fel 2 évvel ezelőtt, rengeteg potencia, amit személy szerint úgy éltem meg, hogy Darren Shan újabb esélyei lehetnek.

Engedjétek meg, hogy kifejtsem...

Nagyon régen, mikor a vámpír köteteket kiadta, a Warner Bros. is felfigyelt a sikerre.  Megvásárolta a filmes jogokat, amiből később nem lett semmi, hisz a Harry Potterrel voltak elfoglalva, és féltek, hogy egy ön konkurenciát generálnak a stúdión belül. 

A jogok átkerültek az Universal Studioshoz, amiből készült a borzasztó filmadaptáció 2009-ben. Ekkor a Démonvilág utolsó kötetei láttak napvilágot, majd a különálló könyvei, a Város trilógia és a Larten Crepsley sorozat tartották életben Darren Shan világát. Talán ekkor volt a legproduktívabb, ennek köszönhetően is 2014-ben rekord mennyiségben voltunk a Vörösmarty téren, melyet egybe kötöttek egy Larten Crepsley könyv megjelenésével. 

Amekkora bukás lett a film, és elvesztette Darren annak a potenciálját, amit a Harry Potter korszakában kellett volna meghozni a Warner Bros Studiosnak, akkora erősítést ért el a kisebb körökben, a meglévő rajongóinál a külön álló könyveivel, melyek egyedülállóak, izgalmasak, mások voltak, amit a Móra és a Libri karöltve szinte egytől egyig kielégített a fordításaival számunkra. A Hagurosant leszámítva, mely amúgy is csak az Egyesült Királyságból vehető meg, az amazonon keresztül. 

És ez után jött a "gond".

Bár külföldön a Zom-B köteteket elvileg siker koronázta, melynek lassan 3 éve, hogy az utolsó kötetét kiadták, belföldön hatalmas bukásra lett ítélve. Kreatívtalan, picit fásult, a régi csodaszert alkalmazta Darren ennél a sorozatánál, melyet lehet a Móra kiadó is megérzett, hisz a harmadik kötet után jegelték a sorozat lefordítását. Megkérdeztük ez ügyben őket, így ha válaszolnak nekünk, azt egy külön cikk keretei között közzé tesszük.

Ami Darren Shan-t a sikerbe vitte volna a Rémségek cirkusza bukása után, valamint a Zom-B belföldi és picit a külföldi hanyatlása után, azok sajnos nem valósultak meg ezidáig. 

Mik ezek?


  1. Lassan 5 éve, hogy megvették az Árnyak asszonya film jogait, mindezideáig sajnos semmi nem készült azonban belőle.
  2. A Koyasanból színházi darab készült volna, mindebből a projektből semmi sem valószult meg. 
  3. Darren egy új, nagyobb és grandiózusabb regény sorozaton dolgozik, melyből eddig semmi kézzelfoghatót nem tapasztaltunk, ennek is vagy 2 éve, hogy elkotyogott egy ilyet. 


Hova fűnt? Mit csinál? 

És az utolsó kérdés...

Mik ezek a Darren Dash könyvek?

Darren régebben is írt felnőtteknek szóló könyvet, a Város trilógia esetében 1999-ben D.B. Shan álnéven, melyet a Darren Dash néven folytat. 2014, 2015, 2016, 2018-ban ki is adott 4 könyvet ez alatt a név alatt, továbbá idénre is tervez egy újabbat, valamint még egyet Darren Shan név alatt is. 

Szóval ezzel volt elfoglalva a Zom-B után. 2009 júliusában elmondta, hogy összesen 53 könyvet írt ideiglenes vázlat formájában. Ebből 31 könyvet adtak ki az elkövetkező években. A maradékon dolgozik a jövőben, néhányra visszatér egy nap, hogy folytassa és kiadhassa, a többivel pedig valószínűleg soha nem fog semmit kezdeni. Két ki nem adott könyve a Néma Üldözés és A Kannibál Király.

No de térjünk vissza picit a Darren Dash könyvekre... 

Ezek kizárólag az amazonról rendelhetőek, Darren Shan-től. Amolyan saját céget alapíthatott, eredetileg e-bookra tervezett könyveivel, melyet később puhakötésben is kiadott, nem hozva fizikailag azt a minőséget, melyet megszoktunk korábbi köteteiben. Tipikusan e-bookra készültek. 

Február végén készülni fog egy cikk a Sunburn-ről, ugyanis jelenleg is olvasom ezt a kötetét, majd az év hátralévő részében elosztva tervezünk cikkeket kitenni a maradék 2 könyvéről, amilyen tempóban el tudom olvasni őket és véleményezni. A The Evil and the Pure kritikáját magyarul pedig egy korábbi cikkünkben olvashatjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése