2020. április 10., péntek

Darren Shan - Archibald Lox - Első könyv spoilermentes kritika

Darren Shan nemrég megjelent 3 kötetes sorozata, Archibald Lox, melynek első részét e-bookban ingyenesen el lehet olvasni angolul, sikerült elolvasnom, és így, a Húsvét alkalmából egy spoilermentes kritikával készültem nektek.

A főszereplő, Archie, egy londoni lakos aki egy féregjáratot lát és átmegy azon. A kötet in medias ressel kezdődik, így picit zavaró, mi folyik itt.

Később kiderül, ahogy a könyv leírása is taglalta, azért látja ezeket a kapukat, mert egy lockhsmith, vagyis lakatos. Csak ő látja ezeket a járatokat, és azokat megtudja osztani másokkal, így mellékszereplőnkkel is, Inezzel megteszi. Pici hasonlóságot véltem felfedezni a Démonvilágban megismert Kernellel.

Egy másik világba csöppen, amit Merge-nek, összeolvadásnak hívnak, és ahonnan jött, London, azt ott Born-nak hívják, vagyis születésnek. Választ kapunk hogy és miért került oda, így hála ég a kezdés is értelmet nyer. A másik világ zónákra van osztva, van olyan, ami akkora, mint egy szoba és van, ami akkora, mint egy ország.

A zónákon belül például az ég színe is változó. Az egyetlen élelem a gomba, mely mindenhol megterem, így sose lehet éhezni, inni viszont nem isznak, se üríteni, hisz nincs szükség rá. Ennek ellenére vannak emberek, akik ezt az utat választják, vagy bebörtönözik őket. Az éhínség gondot okozhat...

Első blikkre nekem picit az An another place inspirációja is visszaköszön, mely szintúgy egy Darren Shan könyv, csak Darren Dash néven írta, felnőtteknek.

Pozitívum, hogy nem követte a Rémségek cirkusza/Démonvilág/Zom-B receptet - főszereplő átváltozik vámpírrá, vagy démonok ellen harcol farkasemberként vagy zombivá változik. A negatívum viszont, hogy irdatlanul rövid, tudom, ifjúsági regény, de 4 éve dolgozott ezen, lehetett volna jobban kifejteni a dolgokat, szaladós és kapkodós volt itt-ott, de a könyv a régi Darrent idézi fel, ami jó pont lehet a Móra kiadónál is remélem, hisz biztos vagyok benne, ez újabb sikert örvendezne, nem úgy mint a sajnálatosan sikertelen Zom-B hazánkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése