2015. június 7., vasárnap

Miből inspirálódott Darren?

Mint sok más ember, Darren is egy nagy Trónok harca rajongó (Már a TV sorozaté - a könyvek egy részét elolvasta néhol, de nem kezdte még el teljesen.) Várja, hogy az 5. évad véget érjen, mivel  egyben akarja letudni azt. Néhány rajongótól hallotta azt, miszerint egy nő megeszi élve két gyerekét (véletlenül sem a sajátját). Ez hasonló, mint ami az Áldozat című könyvében történt, amit pár évvel ezelőtt adott ki. És egy bizonytalan kezdeti stádium után az egyik legismertebb könyve lett a rajongói szerint.

Most, itt a lehetőség, hogy a forgatókönyvíró (vagy George R R Martin, ha a jelenet a könyvben is megtalálható) egy DS rajongó, aki olvasta az Áldozatot és ez inspirálta, hogy beleírja a hasonlóságot a jelenetbe. De úgy hiszi, ez csak véletlen. Az e-fajta dolgok gyakran történnek meg, mind hasonlóan rajzolunk, és nem zárja ki a kétség, hogy két író hasonló sztorit ír meg.

És mi van, ha NEM véletlen volt? Zavarná Darrent? A fenét! Minden író kölcsön vesz más írótól, néha tudat alatt, néha teljesen tudatosan. Egy rövid Isaac Asimov történet inspirálta Darrent, hogy megalkossa a Démonvilág végét. A The Turbulent Term Tyke Tyilertől adta a legnagyobb befolyást az egyik fordulatában, amit az első Zom-B kötetben követett el. Harkaték sose léteznének a Rémségek cirkuszában, ha nem látta volna a Phantasm című filmet. Vancha March szándékosan lett megírva David Eddings tiszteletére. És lehetne folytatni...

Kölcsönvenni vagy inspirálódva lenni mástól nem minősül lopásnak. A lopás az, mikor a teljes dolgot ellopod egy másik írótól, bemagyarázva, hogy az a tiéd. Az igazi író nem tud fejlődni anélkül, hogy ne vegyen kölcsön, hisz ha egy író sose olvas könyvet, néz filmet vagy sorozatot, hogy tudna olyat írni, ami bárkit is érdekelne?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése