2013. március 28., csütörtök

A Larten Crepsley sorozatról


Próbáltam úgy írni, ahogy aki olvasta a Saga of Darren Shan sorozatot, az ne kerüljön akkora SPOILER veszélybe. De akkor is csak saját felelősségre olvasd tovább!


1. könyv: A sikeres Birth of a Killer (Egy gyilkos születése) fordítása után, nem sokkal, sikerült is elolvasnom a művet. Jó érzés volt újra a vámpírok világába csöppenni, Darrenes módra. Larten-t egész fiatal korában ismerhetjük meg, amint egy incidens miatt el kell hagynia városát , megismerkedik egy vámpírral, és ezzel belép a vámpírok világába. A történet az ipari forradalom korában játszódik. Larten útja hasonló, mint a Cirque du Freak sorozatban ismert Darren Shan-é. Az első kötetben már megjelenik Murlough, egy rövid részlet erejéig, szó van már a vérszipolyokról, a Rémségek cirkuszába valamint a Vámpírok Hegyébe is bebocsátást nyerhetünk és olyan személyekkel találkozhatunk, akik a későbbi sorozatban is helyet kaptak. A mű végén természetesen feltűnik egy újabb, régi szereplő is, de erről inkább nem mondok semmit. Darren próbálta azoknak is írni ezt az előzmény sorozatot, akik esetleg nem olvasták a későbbi köteteket, de akik olvasták, azoknak felvillanhatnak a régi emlékek ezen szereplőkről.






2. könyv: A könyv elején megtudhatunk pár érdekességet, például a vámpírok hamarabb fedezték fel Amerikát (a vikingekkel utazgattak), mint Kolumbusz. Ennek később lesz egy érdekessége. Ebben a műben Larten elkezdi barátjával a tábornokká válást és nagyjából a mű erről is szól, valamint miért hagyta ott ezt az életvitelt és milyen kalandokba keveredett. Lady Evanna, Vancha karaktere ekkor tűnik fel, valamint Arra Sails-é is, a vámpírnőjéé, akibe később szerelmes lesz, már itt udvarolgat neki. A mű végén Larten olyat tesz egy hajón, ami Grönland felé tart, amit nem várna az olvasó. Érdekesség, hogy itt sok oldalon keresztül beszélnek a vérszipolyok-vámpírok ellentétéről, és a Vérszipolyok Ura név is feltűnik már!

3. könyv: Larten sokáig Grönlandon raboskodik, Desmond Tiny karaktere is feltűnik, ebben a könyvben pedig megismerhetjük Larten szerelmi románcát is Párizsban. A Vámpírok Hegye is újra előtérbe kerül, Gavner Purlről is kiderülnek érdekességek, valamint Vancha ekkor lesz Herceg. A könyv hosszú időt ölel fel, egy évtizedet is , tehát az 1. világháborúba is belecsöppenhetünk, ahol Larten segít a katonáknak. Evanna karaktere szintén felbukkan újra, valamint ebben a műben alakul ki egy olyan szál, miszerint a vámpíroknak le kéne igázni a vérszipolyokat, emiatt feltűnik a könyv vége felé Kurda Smahlt, ki már ekkor elkötelezi magát amellett, hogy a vérszipolyok egyenrangúak, ebből lesznek bonyodalmak később. A mű végére a cselekmény gyorsan pörög és a szálak is szépen összefonódnak. 


4. könyv: A 2. világháború előestéjén kezdődik, ahol is bemutatják, a németeket elkezdik érdekelni a vámpírok, mivel a Führert foglalkoztatta a természetfelettiség, így megakarta nyerni maguknak a vámpírokat, mivel ők nemet mondanak, menekülni és bujkálniuk kell. Ebben a kötetben már feltűnnek Desmond Tiny kicsi szürke törpéi, Truska, valamint Madame Octa is (tehát cirkusz jelenetek is lesznek) Larten egy vérszipolyra vadászik a könyvben (a Budapest szó is feltűnik a könyvben!!!), ahol is kiderülnek érdekességek róla és lesz egy csavar a végén, ahogy annak lennie kell. A 2. világháború mellett a 60-as évek New Yorkjába is bepillantást nyerhetünk, valamint 10 évet egy kolostorban, és a történet egészen a jelenig játszódik. Arra Sails-sal kötött viszonya is ebben a könyvben kap szerepet, és természetesen, kiderül Larten miért utasította vissza a Hercegi címet. A sorozat vége pedig nem is lehetne szebb befejezés.


Összegezve: Nagyon jó ötlet volt Darrentől, hogy Larten karakterét így kidolgozta ebben a 4 kötetes sorozatban, és reméljük, hogy mihamarabb kiadják a könyveket, mert hasonló sikert arattak (mivel stílusuk is hasonló) világszerte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése